LATVIJAS EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀS BAZNĪCAS
SALDUS SVĒTĀ JĀŅA DRAUDZE

22. decembrī 19:00 O lux beata – Svētītā/svētlaimīgā gaisma

Gaismas tēma ir pamatā šīs programmas skaņdarbiem. Kopīgais programmai – ceļš mūzikā uz iekšējo pasauli, mieru, apskaidrību. Koncertā ietverta gan senā mūzika (gregoriskie dziedājumi, H.Persela, A.Grandi), gan mūsdienu latviešu komponistu A.Selicka, R.Dubras un Arvo Perta darbi. Askētisms, miers, tēlu harmonisms vai improvizācija un dramatiski uzliesmojumi – šīs iezīmes kopīgas gan senajai, gan mūsdienīgajai mūzikai. Programmas piedāvājums veido veseluma, viengabalainības sajūtu, kaut arī iekļauta stilistiski daudzveidīga mūzika.

Sergeja Jēgera talanta cienītājiem būs iespēja izdzirdēt solistu ar jaunu – iespējams, ka neierastāku – repertuāru. Gregorisko dziedājumu prakse māksliniekam uzkrāta sadarbībā ar Schola Cantorum Riga, Persela un Grandi kompozīcijas iepriecinās baroka mūzikas cienītājus. Sergeja Jēgera spēja piešķirt mūzikai izjustu dvēseli atspoguļosies Selicka un Perta liriski minimālistiskajos dziedājumos.

Ainārs Paukšēns – meistarīgs un suģestējošs sava instrumenta meistars šajā programmā ienesīs krāsainību ne vien ar dažādo repertuāru, bet arī ar divu instrumentu – modernā čella un viola da gamba – skanējumu. Mākslinieka loma koncertā būs tiešām daudzveidīgs – no viola da gamba improvizatoriskā priekšnesuma Ave maris stella līdz minimālistiskajai A.Perta Spiegel im Spiegel dvēseles stīgai un ekspresīvajam un vērienīgajam R.Dubras Lux confessione čellam un ērģelēm.

Ērģeļu loma vissspilgtāk izpaudīsies latviešu komponistu darbu atskaņojumos – Riharda Dubras Tokāta, kas sarakstīta 2012. gadā un iezīmīga ar aktivitāti, dramatismu, faktūras meistarīgiem pielietojumiem, ar brīnišķīgu kontrastu – miera oāzi – enerģiskās virzības vidū. Šis skaņdarbs krasi atšķiras no Lux confessione, kur ērģelēm uzticēta krāsaina reģistru palete, bet daudz stāvošāka faktūra (atšķirībā no čella).
Ceļš uz sevi, ceļš uz gaismu – O lux beata.

Biļetes iespējams iegādāties Saldus TIKS centrā (Striķu ielā 3) un www.bilesuparadize.lv