LATVIJAS EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀS BAZNĪCAS
SALDUS SVĒTĀ JĀŅA DRAUDZE

Saldus pilsētas un novada garīdznieku Atklātā vēstule Saldus novada pašvaldībai

Godāties Saldus novada deputāti. Vēlamies Jūs uzrunāt, jo mums kā Saldus pilsētas un tās apkārtnes garīdzniekiem patiesi rūp mūsu pilsētas un novada ļaužu ne vien garīgā, bet arī fiziskā veselība.

Esam pārliecināti, ka iestāšanās par katra cilvēka dzīvības un veselības aizsardzību izriet no tām vērtībām, kuras ir mūsu – Latvijas kā neatkarīgas valsts pamatvērtības, kuras, savukārt, izriet no visai cilvēcei Dieva dotajiem desmit baušļiem /2.Moz.20:1-17, 5.Moz.5:1-22/. Katra cilvēka dzīvības un veselības aizsardzībai ir neapšaubāmai jābūt prioritātei ne vien palielinot valsts aizsardzības budžetu, bet arī pieņemot katru lēmu gan Saeimā, gan mūsu valsts pārvaldē, gan arī ikviena novada pašvaldībā. Pretējā gadījumā apdraudam pamatus, uz kuriem ir būvēta mūsu valsts neatkarība. Tad jau mūs nevajag kādai citai lielvarai iekarot, jo paši esam pārdevuši savu brīvību un laupījuši savējo dzīvības.

Ņemot vērā publiskās diskusijas par “A” kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas izsniegšanu AS “Sātiņi Energo LM”, mēs – Saldus pilsētas un novada garīdznieki, Jūs aicinām ļoti rūpīgi izvērtēt un pārdomāt minētās atļaujas sniegšanas tālejošās sekas, kuras ilgtermiņā izjutīs mūsu pilsētas un novada iedzīvotāji. Un, kuras būs jāturpina risināt nākamajos sasaukumos ievēlētajiem domes deputātiem. Mēs ļoti, lūdzam, Jūs rūpīgi apsvērt šī lēmuma tālejošās sekas, lai ar tām nevajadzīgi nebūtu jācīnās nākotnē, tērējot dārgos resursus, kurus būtu iespējams novirzīt citiem mērķiem.

Mēs arī aicinām novada domei nepieņemt lēmumu, kura tālāk ejošās negatīvās un cilvēku veselību apdraudošās sekas nav pienācīgi un rūpīgi izvērtētas, iesaistot kompetentus speciālistu vai organizācijas, kuras tieši nepamaksā minētās atļaujas lūdzējs AS “Sātiņi Energo LM”, lai šajā izpētes procesā gūtie secinājumi nebūtu ieinteresētās puses ietekmēti, vienpusēji un tāpēc neobjektīvi.

Mēs aicinām rūpīgi izvērtēt visus “Saldus aizsardzības biedrības” iesniegtos argumentus Liepājas Reģionālās vides pārvaldes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Saldus novada pašvaldībai šī gada 7.decembrī un tikai tad pieņemt galīgo lēmumu par minētās atļaujas izsniegšanu vai neizsniegšanu AS “Sātiņi Energo LM”.

Mēs arī aicinām Jūs ņemt vērā sabiedriskajā apspriešanā pausto Saldus iedzīvotāju viedokli šajā jautājumā kā arī Saldus pašvaldībā “Saldus aizsardzības biedrības” iesniegtās anketas, kuru parakstītāji skaidri iestājas “PRET” “A” kategorijas piesārņojošas darbības atļaujas izsniegšanu AS “Sātiņi Energo LM”.

Visbeidzot, Jūs aicinām lēmumu par šo nozīmīgo jautājumu (tāpat kā ikvienu citu lēmumu) pieņemt saskaņā ar savu sirdsapziņu, saprotot, ka šeit nav runa tikai par politisko pozīciju vai opozīciju vai koalīcijas vienošanos. Šeit mēs, patiesībā, visi atrodamies ‘vienā laivā’, kur katra lēmumi ietekmē visus pārējos. Tādēļ Jūs – mūsu politiskos vadītājus aicinām drosmīgi paraudzīties daudz plašākā un reizē arī dziļākā perspektīvā, rīkojoties saskaņā ar iekšējo balsi Jūsos, kura nekad nemelo un nekļūdās, kuru Dievs ir ielicis katrā cilvēkā. Tas, patiešām, ir vienīgais ceļš kā būt noderīgam savam tuvākajam un savai valstij – kā kļūt par labāku cilvēku labākai Latvijai.

Saldus pilsētas un novada garīdznieki: Uldis Gailītis / Ivars Eisaks / Toms Priedoliņš / Raimonds Mežiņš / Ēriks Geistlers / Atis Freipičs / Guntis Apriķis