LATVIJAS EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀS BAZNĪCAS
SALDUS SVĒTĀ JĀŅA DRAUDZE

Kā sirdij, dvēselei un arī acīm kļūt laimīgām?

Šīs dienas Evaņģēlija lasījumā dzirdējām Jēzus vārdus: “Laimīgas tās acis, kas redz, ko jūs redzat… daudz pravieši un ķēniņi ir vēlējušies redzēt, ko Jūs redzat, bet tie neredzēja, tie ilgojās dzirdēt ko Jūs dzirdat, bet tie nedzirdēja.”/Lk.10:23-24/ Tik daudz par otru var pasacīt tieši acis. Jēzus klana runā atklāj, ka acis ir cilvēka dvēseles spogulis./Mt.6:22/ Vērīga ielūkošanās otra acīs var atklāt par mūsu sarunu biedru daudz vairāk kā simtiem vārdu. Vai sarunājoties ar otru, tev ir svarīgi ielūkojies sarunu biedra acīs? Tā ir viena no manām prioritātēm, runājot ar cilvēkiem. (Tas ļoti palīdz ievainotu dvēseļu kopšanā un aprūpē!)

Acis nekad nemelo. Tās atklāj to, ko vārdi nespēj izsacīt. Daudziem ir ļoti grūti (pat biedējoši) ieskatīties otram acīs. Cik pārsteidzoši, ka Jēzus mūs aicina mācīties no bērniem, jo viņi (līdz zināmam vecumam) un suņi komunikācijas laikā vienmēr lūkojas mums acīs. Tas ir tik aizkustinoši – īpaši Sv.Vakarēdiena izdalīšanas laikā – ielūkoties jūsu acīs. Neparasti ir raudzīties mazu bērnu acīs. Ja būsiet pietiekami uzmanīgi to darījuši, tad vairs nevēlēsities apgalvot, ka bērni neko nesaprot. Jēzus mūs māca raudzīties uz apkārt notiekošo ar bērna paļāvības pilnām acīm!/Mt.18:3/ Bērna skatienā satopam neviltotu un tik uzrunājošu pazemību./Mt.18:4/

Mūsos ienāk tas uz ko skatāmies televīzijā, internetā un apkārtējā pasaulē. Kaut kādā nozīmē mēs kļūstam par to, uz ko skatāmies! Atcerēsimies Bībeles notikumu, kad Jēkabs pie sīklopu dzirdāmajām silēm novietoja strīpainus – svaigi mizotus zarus – dzīvnieki uz tiem skatījās un avju mātēm piedzima raibi un strīpaini mazuļi./1Moz.30:39/ Tas uz ko fokusējamies un skatāmies ienāk mūsos, iesakņojas sirds augsnē un, galu galā, nes savus augļu mūsu dzīvē un attiecībās.

Kāpēc ir tik bīstami skatīties vardarbības pilnas, seksuāli pavedinošas ainas un okultus raidījumus? Tāpēc, ka caur acu kanāliem šis netīrais – dēmoniskais saturs ienāk mūsos! Vardarbības pieredzēšana ģimenē un skatīšanās, piemēram, televīzijā rada nākamos varmākas. Pornogrāfijas skatīšanās ievaino cilvēka dzimumidentitāti un rada apjuku par to, kas viņš ir. Šāda satura vietņu apmeklēšana internetā ļoti ievaino vīra un sievas attiecības laulībā! Dažādu okultu raidījumu skatīšanās vai grāmatu lasīšana burtiskā nozīmē cilvēkā izveido saikni ar ļauno garu pasauli! 

Salīdzināsim skatīšanos ar ēšanu. Ja uz kaut ko esam ilgstošo fokusēti, tad to “apēdam” ar skatienu un tas nonāk dvēseles pasaulē. Ja ar muti apēdam ko neveselīgu vai kaitīgu, tas izraisa gremošanas problēmas. Jo inde, kuru apēdam ir spēcīgāka, jo sekas smagākas! Tāpēc visu, ko redzam (un dzirdam) nevajadzētu “apēst” ar skatienu. 

Mēs atdarinām to, uz ko skatāmies – uz ko esam fokusēti. Mazu bērnu viena no svarīgākajām mācīšanās metodēm ir atkārtošana – īpaši tēva un mātes rīcības un runas veida “kopēšana”. Bērni ar lielu uzticēšanos raugās uz vecākiem un seko viņu piemēram. Ir ārkārtīgi skaisti, ja šis piemērs ir atdarināšanas un sekošanas vērts. Bet ir ļoti skumji, ja pirmo autoritāšu piemērs ieved bērnu atkarībās un kā šodien bieži dzirdam – “toksiskās” (tas ir neveselīgās) attiecībās. Lai nodzīvotu jēgpilnu dzīvi, mūsu acīm ir tik svarīgi raudzīties uz vislabāko piemēru. Tāpēc Dāvids saka: “Manas acis raugās uz To Kungu vienumēr.”/Ps.25:15/ Uz ko gan raugās mūsu acis vienmēr? Vērīgi fokusēts skatiens uz Kristu dara dvēseles acis laimīgas! Pravieti un arī mūs Dievs uzrunā: “Cilvēka bērns, skaties vērīgi ar savām acīm un klausies uzmanīgi ar savām ausīm!”/Eceh.40:4/ Un Jēzus saka: “Manas avis dzird Manu balsi… un viņas Man seko.”/Jņ.10:27/ Kristus sekotāju iekšējā dvēseles dzirde (un redze) ir trenēta uztvert Labā Gana balsi un priekpilni tai paklausīt. Pasauli piepilda daudz skaņas un dažādas balsis (tās visas kaut kur aicina!). Šajā skaņu un informācijas gūzmā var ļoti apjukt un apmaldīties! Līdzīgi kā radio uzgriežam uz noteiktu frekvenci, lai dzirdētu iemīļo raidījumu, tāpat sirdij ir jābūt pievērstai Pestītāja balss “frekvencei”. Katru reizi, kad veltām laiku lūgšanai, Dieva Vārda apcerei, dievkalpojuma apmeklēšanai, mācāmies fokusēties – vērīgi lūkoties uz visskaistāko piemēru – Kristu, kurš vienmēr aicina: “Skaties uz Mani! Seko man un tā kļūsi par cilvēku ar patiesā priekā starojošām acīm!” 

Mīlestībā Tavas draudze mācītājs –  Guntis.